Відпочинок на природі чи на власному подвір’ї в гарній компанії у багатьох з нас асоціюється зі смачними стравами, а особливо із шашликом, стейками та овочами на грилі. Щоб усе це приготувати смачно та, головне, безпечно – потрібен мангал. Приготування м’яса на вугіллі поширене в багатьох культурах і багатьох країнах, а от обладнання для цього є різне:
- Мангали ми запозичили зі східних країн;
- Барбекю – із західних.
Хоча суть обох видів обладнання схожа – за конструкцією вони відрізняються і більшого поширення все-таки набули саме мангали. Також вони – невід’ємний атрибут кафе і ресторанів, де є гриль-меню.
Проекти мангалів: різновиди та особливості
Класичний мангал – це прямокутна чаша із насічками по краю для розміщення шампурів. Для зручності вона має ніжки, хоча це не обов’язково. Для власного користування потрібен відносно невеликий мангал, для закладів громадського харчування – більший, але різниця між ними не тільки в розмірах. Зараз можна замовити обладнання з додатковими корисними опціями:
- З кришкою – такий агрегат дозволяє приготувати соковиті стейки, закоптити рибу, також кришка стане в нагоді, якщо піде дощ. Коли його не використовують – можна накрити кришкою, щоб не накопичувалася вода, не потрапляло сміття.
- Мангал-коптильня теж має кришку, але ще одна його важлива складова – камера копчення з димом. Конструкція складніша і дорожча.
- Моделі з решіткою або мангал-гриль– дуже схожі до барбекю, але частіше решітка знімна, і готувати на шампурах теж можна.
Ще одна класифікація включає:
- Стаціонарні моделі, які встановлюю у дворі чи в альтанці, конструкція суцільна: перенести її можна, а от транспортувати доволі складно.
- Портативний розкладний мангал – ідеальне рішення для відпочинку на природі. Він компактно складається, легко розкладається і займає мінімум місця в багажнику автомобіля.
- Вертикальний – компактний і зручний. Його головна перевага: можна одночасно готувати шашлик і картоплю чи юшку в казані.
Зараз набуває популярності ще один вид жаровні – тандир. Найчастіше такі східні печі використовують для випічки, хоча в них можна приготувати будь-які інші страви. Вони зберігатимуть соковитість і матимуть приємний аромат «з димком».Для домашнього користування їх купують не часто, а от для ресторанів східної кухні – це незамінне обладнання.
Як обрати жаровню? Поради від компанії «Стальні рішення»
Щоб купити мангал для себе чи свого закладу, слід звернути увагу та такі критерії:
- Матеріал: для виготовлення жаровні майстри компанії «Стальні рішення» використовують якісний метал значної товщини, адже через постійний контакт з вогнем і гарячим вугіллям він може прогоріти.
- Залежно від того, для чого потрібен вугільний мангал – розмір має значення. Для дому частіше обирають невеликі моделі з компактною жаровнею на 6-8 шампурів, для ресторану – залежно від потреб закладу. Ми можемо виготовити на замовлення обладнання будь-яких габаритів.
- Додаткові опції (кришка, коптильня, решітка): тут обирають за гастрономічними вподобаннями на необхідністю.
- І не останній за важливістю критерій, на який звертають увагу, обираючи мангал – ціна. Тут слід зауважити, що якісне обладнання з кращого металу дешевим бути не може. Недорогі моделі, скоріше за все, прослужать один-два сезони.
Якщо ви хочете придбати не просто обладнання для приготування, а атрибут, який вигідно доповнить ваш ландшафт чи альтанку – зверніть увагу на дизайнерські моделі. Також обрати ковані мангали можна для ресторану, особливо, якщо приготування страв відбувається перед відвідувачами. Зауважимо, що відрізняє від звичайних такі мангали ціна, але в процесі приготування ви отримуєте ще й естетичне задоволення та красивий елемент екстер’єру подвір’я. Особливо, якщо ваша альтанка теж кована.